Oooooo pycha ! Uwielbiam szparagi !
Ja nigdy tak nic nie przesadzałam ze szparagami a bardzo lubię u kogoś zjeść a to smacznie wygląda muszę sobie coś podobnego zrobić
Nie pomyślałam że można makaron z sekiem
Mascarpone zrobić
A jak to dokładnie zrobiłaś? Podasz przepis ?
@Mamuska357
Mascarpone to jest fantastyczny zamiennik śmietany - znajomy kucharz mi to podpowiedział XX lat temu. Od tamtej pory do zup krem czy do sosów z makaronem, gdzie powinna być śmietana to daje mascarpone! Zupki czy makaron są wtedy takie aksamitne, tłuściutkie i pyszne 🩷
@Magdallenka0897
Ten wczorajszy przepis to tak na oko ![]()
Składniki:
*szparagi
*szynka lub boczek
*makaron
*mascarpone
*oliwa z oliwek
*sol, pieprz
Wstawić wodę na makaron. Później makaron ugotować aldente. W tym samym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć szynkę lub boczek. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, „łebki odciąć”, a resztę szparaga pokroić. Do szynki dodać szparagi bez „łebków” - są mega delikatne i szybko miękną. Dolać odrobinkę wody i soli i dusić. Pod koniec duszenia dodać łebki i chwilę później solidną łyżkę mascarpone - można podlać też wodą z makaronu. Wrzucić makaron i wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić - u mnie tylko pieprz i sól. I jak sosik za gęsty to najlepiej go rozrzedzać wodą z gotowanego makaronu ![]()
Super pomysł, o tym bym nie pomyślała. Przepis też wygląda na mega prosty więc chyba się skuszę i zrobię ![]()
Ja nie mam cierpliwości do ryżu
ale zazdroszczę sushi. Może jednak się skuszę i zrovie za jakiś czas
Oo , ale one Ci ładnie wyszły
ja akurat jakoś nie przepadam za sushi
@Efektdomi Mniam mniam, pysznie wygląda
co dawałaś do środka ? Ja zaczęłam od najprostszej opcji: awokado, ogórek i pieczony łosoś
ale kolejne mam w planie urozmaicić ![]()
Ja dałak surimi w tempurze, serek, ogorek i uwaga papryka ![]()
lubie bardzo takie połączenie ![]()
Ja też raz robiłam ale dawno temu i jakoś tak dużo czasu mi zeszło więc odpuściłam ale uwielbiam sushi
mam nawet urządzenie do rolowania. Może kiedyś wrócę do tego
Oo a potraficie jeść patyczkami?
smacznie wygląda ![]()
Ja jak jestem poza domem to jem pałeczkami a jak w domu to wolę ręką chwycić ![]()
Ja tylko kiedyś raz jadłam i nie potrafiłam
ale nie wiem , może kiedyś dam drugą szansę no nie smakuje mi to ![]()
Ja własnie uwielbiam jesc pałeczkami i inaczej mi sushi nie smakuje ![]()
Gdzie się nauczyłaś jeść ? ![]()
![]()
Taki chłop mnie na randke zabrał i nauczył ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja jem tylko pałeczkami …. Jakoś tak mi się wydaje że tak najlepiej smakuje sushi