Szybkie przepisy na super obiady 🥗

Oooooo pycha ! Uwielbiam szparagi !

1 polubienie

Ja nigdy tak nic nie przesadzałam ze szparagami a bardzo lubię u kogoś zjeść a to smacznie wygląda muszę sobie coś podobnego zrobić

1 polubienie

Nie pomyślałam że można makaron z sekiem
Mascarpone zrobić

1 polubienie

A jak to dokładnie zrobiłaś? Podasz przepis ?

1 polubienie

@Mamuska357
Mascarpone to jest fantastyczny zamiennik śmietany - znajomy kucharz mi to podpowiedział XX lat temu. Od tamtej pory do zup krem czy do sosów z makaronem, gdzie powinna być śmietana to daje mascarpone! Zupki czy makaron są wtedy takie aksamitne, tłuściutkie i pyszne 🩷

@Magdallenka0897
Ten wczorajszy przepis to tak na oko :joy:

Składniki:
*szparagi
*szynka lub boczek
*makaron
*mascarpone
*oliwa z oliwek
*sol, pieprz

Wstawić wodę na makaron. Później makaron ugotować aldente. W tym samym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć szynkę lub boczek. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, „łebki odciąć”, a resztę szparaga pokroić. Do szynki dodać szparagi bez „łebków” - są mega delikatne i szybko miękną. Dolać odrobinkę wody i soli i dusić. Pod koniec duszenia dodać łebki i chwilę później solidną łyżkę mascarpone - można podlać też wodą z makaronu. Wrzucić makaron i wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić - u mnie tylko pieprz i sól. I jak sosik za gęsty to najlepiej go rozrzedzać wodą z gotowanego makaronu :herb:

Super pomysł, o tym bym nie pomyślała. Przepis też wygląda na mega prosty więc chyba się skuszę i zrobię :upside_down_face:

1 polubienie

A ja pierwszy raz robiłam sushi :yum: i muszę przyznać, że będę robić częściej :crazy_face:

4 polubienia

Ja nie mam cierpliwości do ryżu :see_no_evil: ale zazdroszczę sushi. Może jednak się skuszę i zrovie za jakiś czas

1 polubienie

Oo , ale one Ci ładnie wyszły :smiley: ja akurat jakoś nie przepadam za sushi

1 polubienie

Mój kulinarny orgazm 🩷 uwielbiam sushi :sushi: u mnie tak, też własniręczne:

6 polubień

@Efektdomi Mniam mniam, pysznie wygląda :crazy_face: co dawałaś do środka ? Ja zaczęłam od najprostszej opcji: awokado, ogórek i pieczony łosoś :yum: ale kolejne mam w planie urozmaicić :yum:

1 polubienie

Ja dałak surimi w tempurze, serek, ogorek i uwaga papryka :see_no_evil::face_with_hand_over_mouth: lubie bardzo takie połączenie :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Ja też raz robiłam ale dawno temu i jakoś tak dużo czasu mi zeszło więc odpuściłam ale uwielbiam sushi :wink: mam nawet urządzenie do rolowania. Może kiedyś wrócę do tego

Oo a potraficie jeść patyczkami? :face_with_hand_over_mouth: smacznie wygląda :smiling_face_with_three_hearts:

Ja jak jestem poza domem to jem pałeczkami a jak w domu to wolę ręką chwycić :joy:

1 polubienie

Ja tylko kiedyś raz jadłam i nie potrafiłam :rofl: ale nie wiem , może kiedyś dam drugą szansę no nie smakuje mi to :see_no_evil:

1 polubienie

Ja własnie uwielbiam jesc pałeczkami i inaczej mi sushi nie smakuje :joy:

1 polubienie

Gdzie się nauczyłaś jeść ? :face_with_hand_over_mouth::face_with_peeking_eye:

Taki chłop mnie na randke zabrał i nauczył :joy::joy::joy::joy::joy:

1 polubienie

Ja jem tylko pałeczkami …. Jakoś tak mi się wydaje że tak najlepiej smakuje sushi

1 polubienie