Tejpowanie stóp

Noo tak czlap czlap jak kaczka chodzi masz racje :wink:
Jej ale cudnie opisałaś , BARDZO dziękuję za obszerne wyjaśnienie i zobrazowanie :slight_smile:

1 polubienie

Baba corki jak widzi ją boso to jej słabo od razu , a bo to osa uryzie , a bo to na kamykach biega , a ja ją puszczam boso bo lubi , nozki wytre i juz :wink:

1 polubienie

Ja też się boje boso xd kiedyś na pszczołę stanęłam to dwa tygodnie nie mogłam chodzić. Ale Ty masz mądrzejsze podejście

My mieliśmy problem z koślawieniem, szczególnie jedna nóżka uciekała. Mieliśmy ćwiczenia zalecone do domu (ale to wiadomo jak to z regularnością w domu) tejpy, a później w wieku przedszkolnym specjalnie wkładki zamawiane u fizjo. U nas efekty były widoczne, z tego co pamiętam, to dość szybko.

A moja córka zaczęła pchać swój stoliczek zabawkowy i zauważyłam że stawia przy tym krzywo nogę, tzn jakby płaskostopie miała. Ale jak sobie swobodnie śmiga przy meblach ścianie czy kanapie to stopa się całkiem inaczej układa. Jak myślicie czy też tu trzeba działać czy raczej nie pozwalać na pchanie np krzesła? :thinking:

I super że tak robisz. Mój też biega boso po ogrodzie. Nie ma nic zdrowszego niż bieganie boso nie mówiąc już o prawidłowym ustawieniu stop to czucie głębokie propriocepcja się uaktywnia a to bardzo zdrowe

2 polubienia

A ile ma córka ? Do 6 roku życia dzieciom stopa się kształtuje. Jak stawia tylko jak pcha stolik to może tak jej wygodnie. Obserwuj ale myślę że to nic strasznego ale ekspertem nie jestem. Coś tam wiem ale do diagnozowania mi daleko :wink:

No tak jak nie ma się ogrodu to strach. Ja też wychodząc z podwórka zakładam buciki bo nie wiadomo kto po czym tam chodził nie wspominając o szkłach

1 polubienie

Dokładnie,ja jak byłam mała to rozwalił sobie nogę na plaży bo ktoś zostawił taki wielki kamień przyniesiony z lasu obok obłożony kapslami … Także wakacje miałam straszne :disappointed:
Ja też będę puszczać mała na boso u dziadków bo tam ładna trawa ale tak poza to stracg

2 polubienia

Chyba najlepiej posłuchać fizjoterapeuty

9 miesięcy skończyła.

I już stolik przesuwa? Wow mocna dziewczyna. Spokojnie daj jej czas aż zacznie chodzić tak normalnie

Tak, już sama się puszcza tak z 3 kroki i siad :joy: bardzo mocna, aż sama jestem w szoku. Z dnia na dzień zaczęła chodzić przy meblach

1 polubienie

To super, że mieliście szybko efekty, mam nadzieję że u nas też tak będzie :heart:

Musimy do dziadków na wieś pojechać

1 polubienie

No tak tak, będziemy słuchać, tylko zastanawiałam się czy ktoś miał podobnie i jak było z efektami

Płaskostopie u takiego malucha jest fizjologiczne, ale jeśli Cię coś niepokoi to może warto udać się do fizjoterapeuty.

Bose stópki pozdrawiają Was z ciepłej plaży :grinning:

3 polubienia

Pytałam dzisiaj nasza fizjo o to badanie podoskopem. Mówiła, że u nas jest bardziej problem ze stawem skokowym niż ze stopami, i dlatego na razie bez tego badania. Ale generalnie sprzęt ma :grinning:

1 polubienie

Aaa no to co innego. To tejpowanie stóp żeby ustawić staw skokowy to inna bajka i może faktycznie być pomocny bo sam będzie się mobilizował. Jeżeli u was jest problem ze stopą ale spowodowany stawem skokowym to można dużo zrobić faktycznie