Teksty teściowej 😨 i „złote rady” znajomych jak sobie z tym radzicie?

Tu co mogę pochwalić moją teściową , to do imion nigdy nie miała pretensji :rofl:

4 polubienia

O widzisz , mojej się imię drugiego syna średnio podobało ale cuz

Postawilismy na Rosie . Ja chcialam Rozalie a maz chcial jakies krótkie. Zreszta mowil , ze Rozalia mu sie kojarzy z babka z Kiepskich
Wiex kuepsko by brzmialo Rosie Halina czy cos :rofl: drugie imie odpadalo , zreszta to tylko dodatkowa robota w papierologii

5 polubień

Piekne imie :slight_smile: gdyby Gucio byl dziewczynka mial
miec na imie Rozalia albo Jasmina :blush:

1 polubienie

Naprawdę piękne i oryginalne imię :heart:

1 polubienie

Oj imiona. Mój mały ma na imię Oskar a teściowa usilnie mówiła na niego Oliwier. Nawet na imprezie po chrzcie mówiła oliwierku więc przy wszystkich zapytałam czy była w kościele a ta zdziwiona odpowiada pewnie że byłam no więc ja na to że jak babcia następnym razem będzie w kościele to niech babcia większą uwagę skupi na tym co ksiądz mówi a nie na tym jak kto jest ubrany bo tam ksiądz mówił jak dziecko ma na imię i na pewno nie był to Oliwier. Więc teściowa na to że ona będzie do niego tak mówić bo Oskar to imię dla psa. Mówię teraz psy traktuje się jak członków rodziny. Więc co za różnica kto ma jakie imie przecież mamy psa Cezarego to i dziecko Oskar może mieć :rofl::rofl::rofl: oczywiście jeszcze kilka razy się pomyliła więc już mój ojciec nie wytrzymał i mówi do niej posłuchaj takie imię dziecku dali więc nam zostało to jedynie zaakceptować czy nam się to podoba czy nie więc bardzo cię proszę żebyś nie zmieniała imienia mojemu wnukowi. Teściową zatkało bo mój ojcysie do niej mało odzywa a jak już to o pierdolach. Od tamtej pory babcia używa poprawnego imienia :rofl::rofl:

Faktycznie oryginalne imię a jak się to czyta,rosi,? Kuzynka mojego męża ma córkę Ritę też mało spotykane imie

Jest pewność, że żadna dziewczynka w przedszkolu nie będzie miała tak na imię :grinning: :heart:

chociaż nigdy nie mów nigdy, jak w życiu nie poznałam żadnej Celiny tak na moim osiedlu po sąsiedzku mieszkają nagle dwie :grinning::sweat_smile:

Jak się wymawia Rosie? Rozi, Rosi?:star_struck:

@Kalusia161 moja przyjaciółka ma na imię Rita!:grinning: cudowna kobieta :grinning: chociaż mam też znajoma która tak nazwała psiaka :grinning:

Dlatego ja nie odpowiadam :rofl::rofl: i zauważyłam że to jeszcze bardziej irytuję moja teściowa. No skoro pyta dziecka to niech odpowiada dziecko. Pamiętam taką konwersację z moją teściowa. Mały miał jakoś kolo roku brzmiała ona mniej więcej tak
Babcia: a gdzie ty masz czapeczkę?
Ja: cisza
Babcia: mama ci nie założyła czapeczki
Ja: cisza
Babcia do mnie: gdzie on ma czapkę ?
Ja : w domu
Babcia: to czemu mu nie ubrałas ?
Ja: bo nie widzę konieczności
Koniec :rofl::rofl::rofl:

To już przegięcie i chamstwo nazywać dziecko innym imieniem niż rodzice nadalj :face_with_peeking_eye: Ale przypomniałam sobie też dziwną sytuację u mojej koleżanki której tata zwracał się do niej drugim imieniem bo mu się bardziej podobało , w sumie to po coś jest to drugie imię ale nikt z niego nie korzysta raczej :sweat_smile:

No nie wiem. Ja poznałam męża mojej koleżanki przedstawił się Kamil i ona też tak do niego mówiła i w ogóle wszyscy mówili do niego Kamil. Jakoś raz byłam w przychodni to było jeszcze przed e-receptami. Koleżanka dzwoni do mnie żebym Kamila receptę odebrała a że akurat nasza wspólna sąsiadka pracuje w rejestracji to bez problemu mi dała tą receptę. Przyjechałam do domu i tak patrzę na tą receptę a tam napisane Andrzej no więc dzwonię do niej i mówię ej bo źle receptę napisali bo na jakiegoś Andrzeja a ona mi mówi że Kamil ma na imię Andrzej a na drugie Kamil ale każdy używa tego drugiego imienia nawet jego rodzice :rofl::rofl: ja byłam w szoku a chłopa znałam już jakieś 2-3 lata :rofl::rofl: ale nie rozumiem sensu rodziców nie można było dać odwrotnie? :thinking::thinking:

Jak tak czytam twoje opowieści o teściowej to chyba twoja wygrywa plebiscyt :laughing:

1 polubienie

To jest tylko część :rofl::rofl: książkę można by napisać na jej temat. Ale ja jestem zdania że karma zawsze wraca :sweat_smile::grin:

Ja osobiście jedynie smaruje bepanten’em i tyle, ale znam to jak wszyscy mówią, że źle coś robię. Na początku to się strasznie denerwowałam a później zaczęłam mówić żeby ten ktoś pokazał jak to robi bo już miałam dosyć kłótni.

To u mnie wśród rodziny, znajomych, sąsiadow to bardzo częsta praktyka :smiley:
W rodzinie mamy Wieśka, na którego mówimy Jacek.
Mam ciocię Barbarę, która tak naprawdę ma na imię Alicja.
Męża chrzestny to Konrad, a wszyscy mówią Andrzej :sweat_smile:
Najlepszy cyrk jest przy wypisywaniu zaproszeń bo nigdy nie wiadomo które imię wpisać :smiley:
To są akurat ich pierwsze i drugie imiona.
A wśród znajomych mamy Marcina, ale to też nie jest jego pierwsze imię, teraz to nawet nie pamiętam jak ma naprawdę :laughing: także takie rzeczy akurat mnie nie dziwią :wink:

1 polubienie

U nas jest dokładnie tak samo!! Jakie było koje zdziwienie, że po 25 dowiedziałam sie, ze ciotka Ewa to wcale nie Ewa a Danuta :face_with_peeking_eye:

Dodatkowo, moja jedna ciocia ma zła date urodzenia w akcie bo mieszkali daleko na wsi i nie miał kto podejsc do urzędu zarejestrować :crazy_face::rofl:

1 polubienie

Tak , wymawia sie Rozi :grin:
Jesli chodzi o imiona to ja mam psy Sisi i Dante ale pieszczotliwie Sisi to Grazyna a Dante to Denis . U weterynarza juz przechrzcilo sie calkiem na Grazyne :rofl: zreszta u fryzjera dla psiakow tez :sweat_smile:
Tez zawsze pytam czy o i nazwali dziecko tak jak chcieli i jak mowia , ze tak to mowie , ze no wlasnie , wiec oni nie powinni wybierac imienia dla mojego dziecka . Ale z meza bratowa jakie mialam przeboje z imieniem to juz w ogole masakra :rofl:
@Karcia Kamil i Andrzej to spoko imiona w sumie a rodzice mojego wujka bardzo chcieli corke (to byly inne czasy) wujek urodzil sie 8 synem . Nazwali go Alfons … kiedys nie zmienialo sie tak imion … wiec na wujka cale zycie mowili Heniek . I tak zostalo do teraz … jego orawdziwe imie znaja tylko Ci co widzieli jego dowod osobisty
@Efektdomi jeszcze moja babci ma rodzenstwo i polowa jest pisane przez Ą a polowa przez ON :woman_shrugging: jak urzednik uslyszal , tak wpisal :rofl:

@Karcia krótko i na temat :rofl: bez zbędnych tłumaczeń :rofl::rofl::rofl:
@asiam1 Heheh Grażka to moja teściowa :rofl:
@Kikip @Efektdomi nie wiedziałam , że tak dużo osób zmienia sobie imię :sweat_smile: myślałam , że tylko ta moja znajoma to taki wyjątek :grin:

1 polubienie

Moja teściowa to Monika, a mówią na nią Kasia :grinning::grinning: mój dziadek był Józek, ale nikt nigdy tak do niego nie mówił bo zawsze był Mirkiem, ale skąd się to wzięło?! Cholera wie :sweat_smile:

To jest nic dziewczyny :smiley: babcia mojego męża ma dwóch synów ale wręcz paranoicznie marzyła o córce więc tego młodszego nazywała Agatką i kupowała mu dziewczęce rzeczy i zabawki. Z wnukami też jej się nie udało, bo co prawda trafiła się wnuczka ale raczej taka chłopaczara i teraz próbuje robić to z moim synem w kwestii zabawek głównie :face_with_peeking_eye: brakuje słów na takie zachowanie już ale co zrobić jak grochem o ścianę

Ja nie reaguje po prostu szkoda tracić energię.

1 polubienie