Generalnie transakcje na aplikacjach nie wychodzą poza aplikację, tzn na OLX nie ma żadnych linków do zewnętrznych stron, tak samo jak na Vinted, więc link w takich apkach, to zawsze scam
Mnie zawsze zastanawia , jakim czlowieliem trzeba byc , zeby tak chciec oszukiwac ludzi … naprawde nie rozumiem . Tak samo jak z puszkami na zbiorki … co rok jest jakas afera , ze ktos ukradl puszke wosp albo ze zbiorki na jakiegos dzieciaczka … nie potrafie tego zrozumiec . Nie wiem jak Ci ludzie patrza na siebie w lustrze …
Ja to samo , sumienie by mnie zjadło jakbym kogos oszukała ![]()
Masakra , trzeba tak uważać … Za każdym razem jak dodam coś na Vinted lub Olx odrazu dostaje wiadomość od osoby, która chce kupić i wysyła jakiś link do potwierdzenia.
@Redax33 Na Vinted też ? Ja akurat tam jeszcze nie miałam nigdy takiej sytuacji ![]()
O jaaa, dobrze że piszesz. Ja zawsze wchodzę z maila od olx. No ale nie logowalabym się przez bank, bo nawet nie pamiętach tych danych ![]()
No tak jak piszecie, nie powinno być nic poza apka ale wiecie ja na olx to sprzedaje coś raz na jakiś czas, zazwyczaj mi idzie przez vinted allegro, więc na początku myślałam że może coś się zmieniło. Z vinted po zakupie często przychodzi link do samego vinted do rozmowy by etykietę ogarnąć więc gdzieś moja myśl była że to tak samo. A co do samej transakcji, gdyby przyszedł sam mail że sprzedane kliknij itd to wiecie byłabym czujniejsza jeszcze bardziej i weszła pewnie od razu na apke a tutaj cała rozmowa była z niby panią która to kupiła. Jedynie dodam że coś co mi się nie podobało w tym mailu oprócz tej składni przez co zaczęłam sprawdzać właśnie z jakiego adresu to przychodzi to był podpis bo było Agata Jaworka z Brzezin i ta miejscowość mnie zaskoczyła
No ja przestałam używać olx bo co wystawiłam coś to na whatsup milion dziwnych wiadomości. Vinted uwielbiam tylko kurde ceny produktów fajne ale dodać ochronę i wysyłkę i wychodzi już podobnie jak w sklepie często. A już jak z zagranicy to w ogóle ![]()
Kiedyś fajnie bo Vinted robił promocje na wysyłkę np w weekend za 2 zł czy coś a teraz już wieki nic nie było i nie zanosi się żeby wróciło. A ja lubię łowić w lumpie zwłaszcza jak nie potrzebuję „nic konkretnego” bo to wiadomo że szanse maleją że to znajdę
ale lubię pójść jak nie jest dramatycznie drogo i kupować dodatkowe pierdoly albo łowić perełki. Kupiłam ostatnio nosidło jak nowe za 7,5 zł na później bo ja to chce raczej chustowac ale no cena okazyjna a nowe 400 zł
wiec to dla mnie dodatkowo adrrenalinka ![]()
kupisz cos złowisz czy nie
Dokladnie, tez ostatnio myślałam kiedy w końcu na Vinted zrobią jakąś promocję na wysyłkę
tyle rzeczy czeka w ulubionych ![]()
![]()
do ciuszka też uwielbiam chodzić, teraz już odpuściłam ale na początku ciąży upolowałam trochę fajnych ubranek ![]()
Mnie też dziwią ludzie, bo to naprawdę mnóstwo komentarzy widziałam, że padają słowa obrony na kogoś, kto ukradł cokolwiek… bo a może dzieci ma głodne, okej, może ma, ale to nie jest przyzwolenie na kradzież. Zakasaj rękawy i do roboty…
W internecie widac mase zbiorek , pomagamy , szlachetna paczka , listy do mikolaja . Ja rozumkem , ze to dorazna pomoc i na caly rok nie starcza . Ale jest tez mops i miejsca gdzie dostaje sie jedzenie. A prace mozna znalesc bez problemu , nawet w markecie . Ale jak ktos szuka bog wie czego i mowi "nie ide do pracy , bo mi sie za 2 tysiace nie oplaca " to sorry ![]()
Nie ma dla mnie wytlumaczenia na oszukiwanie innych ludzi , tym bardziej , ze takie kombinowanie na olx , vinted czy inne wyludzanie danych bankowych to przestepstwo na wysokim poziomie i do tego.jest potrzebny internet , telefon lub laptop a jesli ktos to ma to nie bieduje
no i oczywoscie sama wiedza jak dzialaja oszustwa tego typu
A tym bardziej nie mowimy o kradzieżach np w sklepie spozywczym , tylko o oszustwach na pieniadze ![]()
@asiam1 jateż uważam, że mamy takie czasy że jest o wiele łatwiej niż było na przykład naszym rodzicom… jak ktoś chce to praca zawsze znajdzie, są świadczenia typu 800 +, mnóstwo sklepów z używaną odzieżą, platform z używanymi rzeczami, chińszczyzny, gdzie za grosze można wszystko kupić …. Ale to kwestia chęci i zaradności życiowej ![]()
![]()
Oczywiście. Ja wychodzę z założenia, że jeśli ktoś naprawdę chce, to da radę, tylko tu czasami trzeba trochę motywacji, samozaparcia. Jakbym nie miała co do garnka włożyć, to szukałabym każdej możliwej pracy i każdego dorywczego zarobku, żeby sytuację naprawić
Dlatego ja polecam zakup i sprzedaż wyłącznie z wysyłką olx. Jak ktoś mi pisze że nie wie na czym to polega to nawet się nie wdaje w dyskusję, bo dla mnie jest to podejrzane. Chyba że naprawdę komuś zależy to stara się nawiązać kontakt i wtedy można poznać że to nie scam. Ale dla mnie możliwość sprzedaży i zakupy z tą wysyłka OLX to takie zabezpieczenie.
Dlaczego ta miejscowość wydała Ci się podejrzana?
Brzeziny to taka miejscowość pod Łodzią ![]()
Właśnie ona chciała dostawa olx, to jest najlepsze w mojej historii że to wyglądało wszystko jak mail z potwierdzeniem że mam sprzedana rzeczy i by przejść potwierdzic pobrać etykietę itd
i gdyby nie fakt że ja doczytałam maila do końca i ogarnęłam że tam chce bym potwierdzała swoje dane przez jakąś stronę to bym pewnie kliknela i nie spojrzała nawet z jakiego konkretnie maila przyszło .
A ta miejscowość mnie zaniepokoiła bo wydaje mi się że jak ktoś się podpisuje pod mailem to imieniem max imię i nazwisko a nie że jeszcze miejscowość ![]()
O kurde trzeba mieć się na baczności w każdej sytuacji…
Te wiszące kwiatki są cudowne :))
Idealnie wpasuja mi sie w moj styl w ktorym chce wyprawic roczek , juz zamowione
mam nadzieje , ze jak przyjda to nie bedzie rozczarowania ![]()
Mam nadzieję, że się pchwalisz jak wyglądają na żywo ![]()
Oczywiscie! Jak tylko dojda z chin , wstawie foteczke ![]()