Ja słyszałam że byli w szkole chlopcy z ukrainy w mojej wiosce i byli bardzo agresywni nie wiem z czego to wynikało ale rzucali się z byle powodu do bicia . Podobno straszne problemy z nimi mieli , rodzice przepisywali swoje dzieci do innej klasy.
Masakraa
i takim pewnie nic się nie dało zrobić bo pewnie byli chronieni ![]()
Napewno bo to przecież dzieci z Ukrainy. Moim zdaniem powinny takie dzieci mieć swoją klasę , tak ulokować dzieci z ukrainy żeby jakąś wolną placówkę stworzyć dla dzieci z ukrainy . Dla gakich dzieci yo też trauma bo przyjeżdżają do obcego kraju i każdy mówi w innym jezyku nie rozumieją go do końca , i często to budzi w nich strach a w efekcie są agresywni wobec rówieśników.
U szwagierki w szkole do której chodzi była cała 2 klasa liceum Ukraińców i w tym roku się już pożegnali bo wracają na Ukrainę , to w sumie dzięki prezydentowi bo się sprzeciwiał ich finansowaniu
Oooo no niektórzy chociaż jakoś reagują
Z jednej strony by się przydała a z drugiej strony jest dziś wewnętrzny bunt że dlaczego my mamy płacić aby tworzyć tak naprawdę placówki dla takich dzieci. Broń Boże nie negujesz że społeczność ukraińska jest bardzo duża. To prawda sporo z nich odprowadza tutaj podatki ale mimo wszystko szczerze czy gdzieś w innych państwach to funkcjonuje nie. To dlaczego my zawsze mamy iść na ustępstwa i tyle robić
Ja mam dobrą znajomą Ukrainkę , która przyjechała do Polski jakoś ponad rok przed wybuchem wojny i ma zakład beauty swój moralnie pracuje , nie dostała żadnego zasiłku jak wtedy był bum Ukraińców nauczyła się języka i jak przyjechali ci z Ukrainy to sama była na nich wściekła o zachowanie i mówiła do nich że skoro przyjechali powinni się uczyć języka i wgl
Oczywiście wiadomo że są różni ludzie Ja też poznałam bardzo dużo ludzi. W tym jedną kobitkę która pracuje w szpitalu jejku naprawdę żałuję że się przeprowadziła bo nikt tak dobrze nie sprzątał. Ale też przyjechał bardzo dużo osób roszczeniowych
Oj tak , że im się należy ![]()
Oj tak, dużo jest Ukraińców którzy postępują tak jak powinno się , ale częściej się mówi o tych którzy wymagają, awanturują się, korzystają z socjali zamiast pracować itd dlatego że po prostu robią dużo hałasu i zwracają na siebie uwagę. Tak samo jak Polacy za granicą - niektórzy kradną i robią zły PR a są też porządni.
Dzięki w sumie prezydentowi to się zmienia, zablokował na chyba 1,5 roku możliwość pobyty Ukraińców którzy nie pracują i odebrał te zasiłki i teraz wielkie oburzenie ludzi że co oni zrobią ![]()
Nie będę ukrywała że prezydent nie był moim kandydatem i na początku podchodziłam z dużym dystansem wiele jego koncepcji mi się nie podoba Ale w tym wypadku przyklaskuje mu.
Teraz powinni się zająć socjalem dla Polaków typu 800+ tylko dla pracujących z małymi odstępstwami
Też jestem za tym
słabe to było, że nasze sociale szły na Ukraińców
Ja ogólnie byłabym bardziej za jakimiś ulgami podatkowymi dla rodzin niż za 800+. Rozumiem ideę 800+, że ma służyć poprawie sytuacji dzieci i ogólnie rodzin, ale niestety widzę że nie zawsze te 800+ jest przeznaczane na dzieci tylko na alkohol/fryzjera czy kosmetyczkę dla mamy itp na szczęście nie jest to regułą ale coś mnie trafia jak słyszę że ktoś czeka na 800+ żeby skoczyć do monopolowego …
Ja szczerze uważam że to powinna być porządną ulga finansowa na dziecko w podatkach i też bardziej właśnie półkolonie w tym okresie letnim.
Puścić mi przedszkolnymi jest problem, że wiele przedszkoli pracuje w formie dyżurów i z tymi dyżurami jest spory problem. Bo musisz dziecko zapisać do innej placówki A czy się dostanie i tym podobne. A starsze to już w ogóle powinny być naprawdę porządnie dofinansowane półkolonie. Niestety wiele półkolonii dofinansowywanych jest tylko w godzinach 10:00 13:00 sorry człowiek nie pracuje trzech godzin
No tu racja bo tak naprawdę najwięcej zrobiliśmy dla ukraińskiej ludności ale niestety oni wogule nie czują wdzięczności mało tego odpłacali się nam roznymi huligaństwami i podpaleniami fabryk i przedsiębiorstw na całej Polsce…dziwnym trafem samych Ukraińców złapali do tej pory…przykre to bo niestety dostaliśmy takie podziękowanie, niektórzy naprawdę oddali swój kąt w domu a oni jeszcze potrafili ich okraść …dobrze że nie wszycy są tacy wredni bo są i wyjątki.
A wracając do głównego tematu
cóż tak nikt się od dawna nie chwali swoimi zdobyczami z lumpeksu?
Ja dopiero jak do teściów pojadę. Tutaj drogie to wszystko
czasem właśnie gdzieś coś kupię bo mi się spodoba ale rzadko bo ceny masakra jak na lumpy
Ja tak samo dopiero jak do rodziców pojadę coś muszę koniecznie kupić dla moich urwisów w moim ulubionym lumpie😍
Ja specjalnie pojechałam w dzień dostawy bo tak bardzo chciałam kupić jakieś ubranka musliwnowr i. Kocyk merino ![]()
i nie było nic co chciałam obraziłam się na moj lump