I odpoczywać z nogami uniesionymi:D
a jeżeli taka mama wykonuje pracę siedzącą to warto pracodawcę poprosić o podnóżek. To tez pomaga na zmęczone nogi.
ja narazie nie mam problemów z opuchlizna i zylakami i mam nadzieje ze nie bede miala, ja jak sie uklada spac to klade w nogi poduszke i nogi mam podwyzszone slyszalam ze to dobra metoda na opuchlizne
ja nic nie robilam a nogi i tak nie puchly mialam szczescie
najgorsze jest to w tym wszystkim ze niedosc nogi puchna razem ze stopami to okrobnie bola
dla mnie opuchnięcia się pojawiły dopiero w 9 mies… no i musiałam pierścionek przeciąć na palcu bo nie dałabym go rady zdjąć już
mi jak tylko zaczęły puchnąć palce to ściągnęłam pierścionek i obrączkę żeby nie mieć takich problemów… he he he czułam się jak panna w ciąży a jak szłam gdzieś z mężem to sie śmiałam że wyglądamy jakbym była jego kochanką
ja też nie nosiłam w ciązy obraczki ani pierścionków bo ręce były spuchniete jak banie a potem jak się przeprowadzilam sąsiadka mi zwróciła uwagę dlaczego o mężu mówie mąż skoro nie jesteśmy po ślubie ( wywnioskowała to z braku obrączek). Musiałam jej wytłumaczyć, że my już 6 lat po ślubie a obraczki ja nie noszę bo puchną mi palce a mąż nie nosi ze wzg. na wykonywaną pracę
ja nie mialam problemow z puchniecie i palce tez nie puchly chociaz moze odrobinke ale piersconki nosilam caly czas do samego konca ciazy i po porodzie tez
Mnie lekarz mimo wszystko kazał zdjąć obroączkę i pierścionek. Pomimo iż nie miałam spuchniętych palców. Powiedział, że dla bezpieczeństwa lepiej abym zdjęła po 34 tygodniu… Tłumaczył, że jesli nagle spuchłyby mi dłonie - mogłoby dojść do martwicy przez brak dopływu krwi… a że w ciąży opuchlizna może wyjśc niespodziewanie - lepiej dmuchać na zimne. I posłuchałam:)
ja już teraz przestałam nosić pierścionki i obrączkę bo jak rano wstaję to i tak nie mogę jej wcisnąć. A po co później ma sie skończyć cięciem
a…no…nogi mi nie puchły…ale palce mi spuchły…bo nie mogłam nosic nic na palcu bo mi sie nie zmiesciło…ale i robila mi sie zaraz wysypka pod pierscionkiem albo obraczka choc predzej np. nosilam ten pierscionek pare lat…bez problemow…
Dziewczyny a wróciłyście do rozmiaru pierścionków jaki miałyście przed ciążą? Bo ja nosiłam 9 a teraz ten sam palec 13
ja niestety do tej pory nie założe pierścionków ani obrączki trzeba będzie chyba powiększyć bo po co mają leżeć bezużytecznie
Arzana - ja tak… dość szybko, bo chyba 2-3 tygodnie po porodzie nosiłam juz swoją obrączkę (bo nad jej zdjęciem ubolewałam najbardziej) i pierścionek:)
lady no to super szybko "wróciłaś do normy " ja chyba już nie wrócę
mi nadal puchną dłonie i stopy gdy jest w domu np. ciepło a jestem już prawie 6miesięcy po porodzie, mam nadzieję, że kiedyś to minie
Dziewczyny a jaką pijecie wodę? Spożywacie dużo soli (również w postaci ukrytej, jak w śledziach, gotowych mięsach, kotletach itp.)?
lady ja uwielbiam niegazowaną mineralkę. A tak to jeszcze soki piję. Soli ogólnie za dużo nie jem. Ogólnie mało solimi. A śledzie itp jem tylko raz na jakiś miesiąc
Ja pije albo wodę niegazowaną niskozmineralizowaną albo lekkogazowaną i oczywiście soki. Ogólnie to powinnam ograniczyć ilość spożywanej soli, bo niestety zatrzymuje wodę w organizmie powodując własnie m.in. obrzęki. Alecałkowicie nie umiem jej wyeliminować