No mnie się wydaje że to wszystko sprawa indywidualna i tak naprawdę nie ma reguły jedna mama po pierwszej cesarce nie będzie miała w ogóle możliwości na to aby później rodzić naturalnie inna wręcz przeciwnie nie będzie miała żadnych przeciwwskazań to wszystko zależy indywidualnie od naszego przypadku od tego jak przebiegał pierwszy poród Jaki jest odstęp pomiędzy jedną a drugą ciążą odpowiedź na to pytanie może udzielić nam lekarz poprzez zbadanie nas i przeprowadzenie wywiadu a co do ułożenia maluszka i obrotu przed porodem ja osobiście nie musiałam martwić się tym problemem bo mały od początku układał się tak jak należy Natomiast mam koleżankę u której synek dosłownie w ostatnich dniach przed porodem mimo tego że miejsca już nie mial dużo przekręcił się tak jak należy była nastawiona na cesarkę koniec końców urodziła naturalnie
Pina maluchy potrafia zaskoczyć;)
Słyszałam o przypadkach że dziecko na koncowce się obruciło. Ale jeśli chodzi o cesarkę różne opinie słyszę. Ja akurat oba porody sn ale koleżanka np mówi że poleca cc. Ona czuła się super. I szybko doszła do siebie. Także niema reguły
Pina dzieci jednak potrafia mimo miejsca się obrócić,
Monia Dawid moja koleżanka pierwszy poród cc drugi uparla się ze xhce SN,potem żałowała bo bardzo bolesny,dziecko nie chciało wyjsc,nacierpiała się ale mimo tego nie chciała.drugiej cc.
Natinka miałam już jedna cesarkę więc wiem jaki to ból, poród naturalny w ogóle nie jest mi znany wiem ze po porodzie dojść możemy szybciej do siebie ale ja mam teraz taki mętlik w głowie . Ale mam nadzieję że poukładam sobie wszystko i jeszcze będę na pewno rozmawiać z lekarzem na ten temat. Wiem ze poród naturalny jest możliwy po cesarce na takiej grupie na fb była historia kobiety która urodziła po 4cc.
To nie jest tak że cesarka nas ogranicza przed porodem naturalnym, czasami są przeciwwskazania po jednej Cesarce a czasami kobiety rodzą naturalnie po kilku cesarkach
monia_dawid_jas nie na reguły tak jak piszesz. Ja miałam dwa CC i dobrze wspominam
Pati jestem na fajnej grupie na fb i czytam takie historie nie raz. Najgorzej ze tutaj trzeba znaleźć lekarza który będzie nas wspierał w takiej decyzji. Mój JuZ przy 2 ciąży mówił że będzie cc ale jeszcze dawał szanse. Teraz Juz nawet nie pyta tulko stwierdzil że będę mieć planowane cc. W Warszawie jest więcej takich lekarzy i jeden szpital słynie z porodów sn po cc nawet 4. U mnie w mieście jest jeden taki lekarz który szanse daje ale, po czytaniu opinii nie chciałam u niego prowwduc ciąży bo nawet usg nie robi w ciąży choć powinien conqjmneij 3 razy. Mój lekarz jest ŚWIETNY i NIE chce go zmieniać. Tulko denerwuje mnie stawianie przed faktem dokonanym Bez pytania mnie o. zdanie... Dlatego między młotem a kowadłem. Ale rozważam wizytę kontrola u tamtego lekarza bliżej końcówki ciąży. Może się nie obrazi że chce prowadzić u niego ciąży a tylko zasięgnąć opinii o ewentualnie z jego pomocą urodzić sn
Natinka zawsze jak masz jakieś wątpliwości to warto skonsultować to jednak z innym.lekarzem zeby miec spokojniejsza glowe, gorzej będzie jak bardziej namiesza w glowie
teraz częściej jednak kobiety po cc starają się by rodzić naturalnie choć moja znajoma mówi, że nie ma opcji by drugi poród był sn chce znowu cc, najwyżej pójdzie do psychiatry
Natinka Trzymam kciuki żeby się udało a przynajmniej próbuj i próbuj też innego lekarza skoro twój jest na nie dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi
Nie robię sobie wielkiej nadziei ale na pewno będę próbować bo nie mam nic do stracenia. To prawda że teraz wiele kobiet zaczyna odchodzić od cc planowanych i chcę próbować rodzić naturalnie ale o ile jeszcze po jednej cesarce jest to w miarę realne i naturalne to po dwóch cesarkach patrzą na ciebie już jak na kosmitę
tez to zauwazyłam;) jak rodziłam prawie 10 lat temu to wszezie tylko o cesarkach a teraz jednak bardziej o naturalnych porodach sie słyszy
Natinka na pewno się nie obrazi to jest Twoja decyzja masz prawo zasięgnąć opinii innego lekarza. Słyszałam że w Warszawie jest dr Puzyna i bardzo dużo kobiet jeździ do niego na konsultacje pod koniec ciąży i mocno wspiera porod naturalny po cesarce. Mój mi powiedzial ze jak wszystko będzie ok to on nie widzi przeciwwskazań żeby urodzić naturalnie.
Mazią z tymi zaświadczeniami od psychiatry to też nie wiadomo już coraz bardziej podejrzliwie patrzą za zaświadczenia które są załatwiane
Dobrze, że masz szansę urodzić naturalnie. Zapewne ten poród jest lepszy nic ból po cc. Ja bardzo źle wspominam ten okres nie wiem jak Ty,?
ja bardzo nie chciałam cc a miałam cc, wolałabym rodzic naturalnie ( chociaż nie wiem jaki jest ból przy naturalnym porodzie)
Ja się obawialam jednego i drugiego cali straxh przrd cesarka jak i naturalnym ;/
Rodzilam naturalnie teraz przed drugim porodem myslalam o naturalnym.jednak jak mala się nie obruci będzie cc ale staram die o tym nie myśleć i nie stresować na zapas,.tak.ajk.roznie kobiety przeżywają naturalny podobnie jest z cesarkami, ważne aby wszystko poszło bez komplikacji;)
Anita będzie dobrze ;) ja miałam dwie CC i jakoś przeżyłam to
Aneczka wczoraj byłam na wizycie i się okazało się mala się obrucila ;)
Tak czułam ostatnio jakies nadmierne kopniaki a potem jak bybibne ułożenie ale dziewczyny pisały ze obrót poczuje i to nic przyjemnego wiec liczylam na inne dolegliwosci ;)
A ja z kolei mam tak okropne wspomnienia z bólu po porodzie naturalnym (wywoływanym) . Plakalam i błagałam o cesarkę po 2 dniach męczarni. I hmm w sumie po cesarce też bardzo bolało ale jak się zdecyduje na drugie dziecko to napewno nie będę rodziła naturalnie. Idę na cc na zimno i nie będę znowu mordować siebie i dziecka tyle dni.
Wiadomo przeżyjesz cc ,ale to już jednak operacja i daje się we znaki nawet po dłuższym czasie