Urlop macierzyński - czego Wam brakuje?

Wiesz i tak i nie. Zawsze żłobek mógł zrobić jak większość żłobków - podnieść opłatę do 1500, wtedy i tak i tak trzeba byłoby dopłacić.
Z resztą przy tak dużym wsparciu finansowym rodzica już powinno być stać na wyżywienie dziecka w żłobku, tym bardziej, że nie są to kwoty w tysiącach.

To u nas update :grin::face_with_peeking_eye: Wczoraj przyszła informacja w ZUS że zakończyli weryfikację wniosku Aktywnie w Pracy i jednocześnie nam zatwierdzili wniosek Aktywnie w Żłobku , co oznacza że jednak szybciej te pieniążki wpłynął :smile::sweat_smile: I nam dali ważność tego wniosku do sierpnia 2029 co nie jest możliwe bo młody już ma rok więc skończy żłobek w sierpniu 2028 ……. Ale możliwe że taka zawsze 3 lata od momentu zatwierdzenia wniosku czy coś

2 polubienia

Rety! Nie miałam pojęcia że tak to wygląda :face_with_peeking_eye::sweat_smile:
Ehhh ale czemu mnie to nie dziwi, głupie to, ale cóż typowa państwowa papierologia, że nie tak łatwo się połapać w tym :face_with_peeking_eye::sweat_smile:

1 polubienie

Tak samo jak się chwalą becikowym, a ja ani razu nie dostałam, bo dochód przekraczał :confused:

1 polubienie

Aaa no właśnie jak jeszcze są kryteria dochodowe to tym bardziej niewielka szansa by coś otrzymać :wink:

Czyli jak kończy mi się urlop rodzicielski w październiku ale będę szła na zalegly urlop to wniosek o aktywnie w pracy powinnam złożyć w pazdzierniku tak ?

No tak, bo nie musiałabyś iść na urlop. To już jest czas kiedy “wracasz do pracy” :slight_smile:

1 polubienie

O becikowym to słyszałam ale to było dawno temu przyznawane z tego co pamiętam i to było chyba 1000zl jednorazowo.

Mnie się położna pytała czy wypisać mi jakąś kartkę , bo będzie potrzebne przy złożeniu wniosku na becikowe :open_mouth:
Ale pewnie nas dochody nie puszczą :laughing:

Tam chyba jest dochód na osobę ponizej 2000 netto. I jak ktoś legalnie zarabia na osobę taki dochód to te 1000 zł jednorazowo to bardzo mało biorąc pod uwagę koszty wyprawki itd

1 polubienie

Ale zawsze to jakiś pieniądz, do tego dochodu na osobę wlicza się dziecko ?

A to jednak jest becikowe …. No to faktycznie jest dla najuboższych

Tak tak, też się wlicza dziecko, więc dziecko też trochę obniża ten dochód. Dokładnie - lepsze to niż nic, ale jednak patrząc na rozdawnictwo rządu i kryteria do becikowego (czyli osoby z bardzo niskim dochodem- poniżej minimalnej krajowej) to jednak kwota mogłaby być poniesiona o inflację itd bo z tego co pamiętam to od zawsze jest taka kwota, a jednak 15 czy 20 lat temu ten 1000 zł miał zupełnie inną wartość niż teraz

2 polubienia

Próg dochodu na osobę też się nie zmienił od x lat.
Jeśli oboje rodziców zarabia najniższą krajowa to na drugie dziecko dopiero są poniżej progu do becikowego

No a teraz są takie czasy że mało którzy rodzice zarabiają najniższą krajową :confused: trochę nie fair

1 polubienie

Jak masz ubezpieczenie grupowe w pracy to warto dopytać czy jest jakaś kasa za urodzenie dziecka , ja dostałam 1000 zł .

1 polubienie

Mąż mnie w swojej pracy ubezpieczył, to tam jakieś grosze wpadły

Nie nojest trochę takich rodzin. Tylko tego tak nie widać dopóki się nie pracuje w MOPSie :upside_down_face:

1 polubienie

To prawda. Nigdy nie wiadomo co dzieje się w czyimś domu. Czasem wygląda na zwykłą rodzinę a później okazuje się zupełnie inaczej

No wychodzi często na to że rodziny niepracujące dostają świadczenia dodatkowe i “państwo wspiera patologię” a jak rodzice pracują i dopiero zakładają rodzinę to tego wsparcia nie ma.
Oczywiście nie chcę wszystkich wrzucać do jednego worka ale zwykle jeśli rodzice pracują to faktycznie się nie łapią na wiele świadczeń

1 polubienie