No właśnie czytałam o tym i zrozumiałam to tak że po roczku ale zostając w domu na płatnych urlopach mogę mieć aktywnie w domu. A mówisz że Ty skorzystałas z aktywnie w pracy zanim wróciłaś do pracy i byłaś z małym w domu? Czy będąc w domu mogłaś zapisać do żłobka od razu po roczku z tym programem ?![]()
Sa dwa świadczenia aktywnie w pracy i aktywnie w żłobku. I jak kończysz rodzicielki i formalnie wracasz do pracy to ci przysługuje jedno albo drugie. Urlop jest częścią pracy i nawet jak go wykorzystujesz jako zaległy to możesz już mieć dofinansowanie do aktywnie w pracy
Tak, aktywnie w pracy można złożyć jak się skończy rodzicielski a dziecko skończy rok. Po tym czasie jak jesteś na urlopie to można korzystać w aktywnie w pracy, chyba że dajesz dziecko do żłobka to wtedy aktywnie w żłobku. Za aktywnie w pracy dostajesz na swoje konto a za aktywnie w żłobku Zlobek otrzymuje
Szkoda że nie można zawnioskować o aktywnie w domu /500zl/ będąc na bezpłatnym urlopie wychowawczym bo ostatnio w pracy o taki zawnioskowałam.
Sama główkuje jak to zrobić czy dać młodszą do żłobka czy isc do pracy na poł etatu w innej firmie / wtedy też należy się aktywnie w pracy / ale logistycznie bede musiała znaleźć taką pracę żeby nam pasowała a jak czytam że zus ma takie opóźnienie w wypłatach za żłobek to skąd brać na ten żłobek co miesiąc jakby się nie pracowało ![]()
No niestety te świadczenia są właśnie po to by zachęcic mamy do powrotu do pracy i stąd są te dofinansowania. Na wychowawczym masz tylko opłacone składki zdrowotne ale dodatkowych pieniędzy się nie odstaje…. Chodź jak najbardziej wychowywanie dzieci też jest ciężka praca.
Ale w ramach wychowawczego możesz zmniejszyć etat w pracy i np pracować na pół lub 1/3 etatu by coś dorobić a nie siedzieć cały czas w pracy.
U mnie na takie opóźnienie bo złożyłam najpierw o aktywnie w pracy a potem o aktywnie w żłobku. I jeden wniosek przystopował drugi. Ale jak od razu złożyć konkretny to tam nieco szybciej się dzieje
Na pewno nie można na wychowawczym mieć aktywnie w domu? Google mówi że tak ![]()
@MamaSloneczka @SylwiaMK okej rozumiem . Jakiś czas temu zapytałam się o tą chata i napisał mi że dopóki nie wrócę do pracy to nie mogę pobierać aktywnie w pracy mini że dzieci będą miały 12m . Trraz wy i Google mi zweryfikowałyście
przy bliźniakach mam dodatkowe 3 miesiące rodzicielskiego i też wtedy będę mogła to pobierać
Zasadnicze pytanie, czy wykorzystujesz urlop rodzicielski czy urlop wychowawczy, bo tu jest różnica
Na urlopie wychowawczym nie wykorzystasz Aktywnie w pracy, bo nie świadczysz pracy, nie podlegasz składkom ZUS.
Chyba, że podejmujesz zatrudnienie na umowę o pracę na część etatu, umowę zlecenie, tylko wyedy musi być jakiś określony dochód
O wychowawczym odpowiadałam
A ja będę w sytuacji gdzie bliźniaki skończą rok i przez 5-6 miesięcy będę w domu na dalszym urlopie rodzicielskim i zaległym wypoczynkowym. Z tego co już wiem to skoro mam wtedy pelne składki to należy się aktywnie w pracy
Tak, na urlopie macierzyńskim i wypoczynkowym składki są odprowadzane, więc należy się aktywnie w pracy, chyba, że dzieci idą do żłobka, nawet w trakcie trwania urlopu, wtedy aktywnie w żłobku.
Aktywnie w pracy przysługuje między 12-36 miesiące życia dziecka i gdy rodzica pracuje zawodowy czyli jest zatrudniony np. na umowę o pracę, umowę zlecenie czy umowę o dzieło.
Tak, ale warto dodać, że dziecko w tym czasie nie może przebywać pod opieką placówki.
Jesli dziecko chodzi do żłobka, to choćbyśmy chcieli, nie można złożyć wniosku o aktywnie w pracy, tylko aktywnie w żłobku
Jasna sprawa, a jak dziecko wyślemy do przedszkola wcześniej niż skończy 3 latka tak samo nie możemy korzystać z żadnego “aktywnego” . I jeszcze ostatni przelew jest w miesiącu poprzedzającym miesiąc urodzin. Jak dziecko się urodziło np. 30 marca to ostatni przelew jest w lutym ![]()
A ja czytałam ciut inaczej. Jak np moja córka urodziła się w styczniu, 3 urodziny wypadają styczeń 2028, pobieramy aktywnie w żłobku i podobno jest to do końca roku szkolnego, czyli do sierpnia 2028, a nie miesiąc przed urodzinami, czyli grudzień 2027.
Dopiero doczytałam, że piszesz o aktywnie w pracy, ale może komuś też rozjaśnię opisem tego aktywnie w żłobku ![]()
A co do przedszkola - można wysłać dziecko przed 3 urodzinami? Wtedy chyba właśnie do żłobka i pobiera się aktywnie w żłobku?
Bardzo ci dziękuję za wyklarowanie tego bo właśnie byłam pogubiona co mam złożyć, A jakby nie patrzeć już niedługo trzeba będzie te papiery złożyć.
A to przez stronę ZUS czy jak. Coś robi placówka?
Do przedszkola można wysłać 2,5 roku. Moja jest grudniowa więc poszła właśnie od lipca do przedszkola bo nie opłacało mi się jej trzymać w żłobku bo wiedziałam że we wrześniu będziemy jechali na wakacje. To wolałam aby się przyzwyczaiła do nowej placówki
O a tego nie wiedziałam w związku z AwŻ że do końca roku “szkolnego”. Ja akurat pobierałam AwP i córka od marca poszła do przedszkola, 20 marca kończyła 3 lata. Ostatnia wypłata była w lutym. Mogłam ją zapisać do przedszkola od 20 września 2025 jako 2.5 latek jeśli byłoby miejsce. Moja koleżanka zapisała córkę od listopada np jak skończyła właśnie 2.5. @AnetteSo moi są też grudniowi i pośle ich od września do przedszkola zanim skończą 3 latka. My chyba na żłobek się nie zdecydujemy jeśli pogodzę pracę z babciami
Tak dokładnie jest tak jak @Mamamiski pisze. I tak musimy dopłacać za jedzenie chociaż teoretycznie nie wykorzystujemy 1500 i reszta zostaje ZUSOwi
@AnetteSo samemu składa się wniosek przez pue ZUS. Oni potem wysyłają żłobkowi.
Pamiętam, że u nas zanim rozpatrzyli to ze 2 miesiące było, ale na szczęście żłobek się nie domagał tylko czekali na kasę z ZUS
Co za bzdura, nie można tego wtedy dopłacić na to jedzenie?
Tak, składasz wniosek przez ZUS. Wniosek można złożyć najszybciej w pierwszym dniu żłobka. Więc nawet jeśli umowę podpiszesz np w sierpniu, a córka idzie od 1 września, to wniosek można złożyć dopiero 1 września.
@Mamaprzygod ja właśnie czytałam o tym w zeszłym tygodniu, jak naszły mnie rozmyślenia, czy ja będę musiała dopłacać resztę roku szkolnego czy jak to wygląda, także informacje świeże, ale też nie sprawdzałam tego chyba na GOV a na szybko spytałam chata, więc nie są to takie super rzetelne informacje, chociaż wydaje mi się, że właśnie odniesienie do gov ![]()
@BeataSt nie, program obejmuje tylko czesne. Wszelkie składki, wyżywienie, wyprawki, czy inne zajęcia organizowane przez żłobek muszą dopłacać rodzice. Czy bzdura czy nie? Wcześniej programu nie było i trzeba było opłacać samemu całość, a teraz państwo pokrywa zdecydowaną większość kosztów, myślę, że to akurat fajny ukłon w stronę pracujących rodziców i jednak wg mnie właśnie tak powinna wyglądać pomoc socjalna, czyli dofinansowanie do placówek, ewentualnie ulgi podatkowe, na pewno ograniczyłoby to w znacznym stopniu wykorzystywanie socjali na potęgę przez „patologię” mniejsza ilość rodziców byłaby nazywana patologia, tylko dlatego, że mają więcej dzieci, skończyły by się komentarze, że zrobili sobie dla socjalu. No i zmotywowałyby co niektórych do pracy, bo kasy by nie było do ręki.
Zgadzam się że super że to jest. Ale jedzenie z założenia jest chyba niemożliwe żeby go nie opłacać więc skoro zostaje z tego budżetu 1500 to uważam że akurat na to powinno pójść.
Ja się ostatnio nacielam na chata bo mi właśnie napisał, że po roczku na urlopie rodzicielskim i wypoczynkowym nie mogę pobierać aktywny rodzic ![]()