Urlop macierzyński - czego Wam brakuje?

Nie zwraca na konto rodzica tylko na konto żłobka i żłobek musi się rozliczyć z rodzicem jeśli “nie poczekają” na kasę

Na spokojnie możesz od razu aktywnie w żłobku złożyć mimo rodzicielskiego, niektóre żłobki przyjmują dzieci które mają mniej niż rok a rodzic dalej ma urlop rodzicielski. Przynajmniej taką informację otrzymałam w jednym ze żłobków gdzie chcieli przyjąć mojego synka od września jak nie miałby roku a jak byłabym jeszcze na rodzicielskim.
Możesz zadzwonić na infolinię ZUS i zapytać, ja kilka razy dzwoniłam żeby o coś zapytać, tylko trzeba mieć dużą cierpliwość bo odebral ktoś po 30 minutach

1 polubienie

Ale program jest od 12 miesiąca, więc nawet jak dziecko dostanie się szybciej do żłobka, to przed ukończeniem roku nie może skorzystać z tego programu i musi opłacać sama
@AnetteSo u nas właśnie jest ten komfort, że spokojnie czekają na kasę z ZUS, zamiast się z nami rozliczać itp

Właśnie w przypadku mojej małej to jest kwestia 10 dni. Bo ona pójdzie oficjalnie do żłobka 1 września wtedy i tak nie pójdzie bo 7 prawdopodobnie będziemy mieli wyjazd a ona ma urodziny 10 a my wracamy 14 jakoś tak

A moim zdaniem nie jest “głupia” ta stawka :wink: bo w sytuacji gdy rodzice mają jakąś trudniejszą sytuację finansową, no to te dodatkowe opłaty typu właśnie jedzenie, jakieś składki i tak dalej mogą pokryć sobie z reszty tej kwoty, którą dofinansowuje państwo, a nie niby dofinansowanie, a wiele kosztów wtedy zostaje dla nich dodatkowo do opłacenia ze swojej kieszeni. Więc w sumie to miła opcja :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile:
U nas to sama ogólna opłata to od razu całe 1500 dla nich, a wszystko inne dodatkowo ponad to :wink:

1 polubienie

No nie mogą reszty pokryć z tej kwoty, przecież ta kwota nie wpływa na konto rodzica.
Program aktywnie w żłobku opłaca tylko „czesne” za żłobek w kwocie DO 1500 złotych. Wyżywienia się w to nie wlicza, tak samo jakichkolwiek innych składek.
Jakby np u was było 1000 za żłobek, to ZUS też płaciłby dla żłobka tylko 1000, a resztę musiałabyś dopłacać, czyli wyżywienie, składki itp.

2 polubienia

Aaa czyli jak jest mniejsza opłata za czesne to reszta zostaje w ZUS? :face_with_peeking_eye: Nie miałam pojęcia że tak to działa :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile:
U nas akurat całe to 1500 kosztuje czesne, więc wtedy idzie bezpośrednio z ZUS do nich to wiem, bo nie idzie na konto rodziców, ale myślałam że jak jest mniejsza kwota to wtedy właśnie wpływa do rodziców i oni przelewają tę część :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile: ale to na chłopski rozum tylko to wzięłam, ale błędnie jednak :rofl::rofl:

Taaak, niestety nie możesz wliczyć w to nic poza opłatą za czesne.
U nas czesne kosztuje 1600, więc ja dopłacam 100 + właśnie wyżywienie, ale jak jakiś żłobek bierze za czesne 1000, a np wyżywienie 400 miesięcznie, to te 400 i tak musisz pokryć z własnej kieszeni, bo ZUS opłaca tylko czesne
Rodzic może skorzystać z programu aktywnie w domu, no ale wtedy dziecko nie może być pod opieką placówki, w takim wypadku dostaje rodzic 1500 na konto i właśnie np opłaca opiekunkę, to jest to tzw babciowe :sweat_smile:

2 polubienia

I tak fajnie że to dofinansowanie jest jak się starsza się rodziła to żłobki nadal były drogie a dofinansowanie z miasta było tylko 400 zł

Taaak, ja też się cieszę, bo przez to mogłam sobie wybrać prywatny żłobek, który mam po drodze do pracy.
Tak musiałabym pewnie korzystać z miejskiego, bo nie opłacałoby mi się wozić tu i jeździć jeszcze do pracy itp :sweat_smile: nie wiem jeszcze jak nam wyjdzie z przedszkolem, ale chyba będę płacić też za ten prywatny, bo najważniejsze dla mnie jest, że mam go po drodze i córka lubi tam chodzi.

1 polubienie

Na szczęście prywatne przedszkola są sporo tańsze od żłobków (mniej cioć na dziecko, jest mniej „roboty” niż z takimi maluszkami żłobkowymi ). My chyba też poślemy do prywatnego przedszkola, ale do tego czasu jeszcze mamy 2 lata ;D

My płacimy za przedszkole już z jedzeniem i zajęciami dodatkowymi 1100 zł

No to i ma sens
.dzięki. Ci.za wyjaśnienia :slight_smile: Tobie @AnetteSo również / za te cenę co macie to super przedszkole/ :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Faktycznie cena już trochę lżejsza, jak za żłobek
@SylwiaMK no miałam już pytać ile kosztuje przedszkole, ale właśnie też mamy jeszcze 2 lata :sweat_smile::rofl: więc jeszcze poczekam

Bo tak jest …… a raczej tak powinno być ale nie ma czegoś takiego jak anulowanie wniosku aktywny w pracy …. Tylko składając drugi wniosek czyli aktywny w żłobku anulujesz ten pierwszy ale żeby go anulować to muszą go zweryfikować i mają na to czas do końca lipca. Jak już go przeanalizują to w sierpniu zaczną rozpatrywać aktywny w żłobku a na to mają 60 dni więc de fakto do tego czasu nie dostaniemy kasę to musimy pokrywać za ZUS w żłobku …… a potem jak ZUS im przeleje to żłobek nam odda więc to będzie październik. No masakra

Aktywny w pracy jest od 12 miesiąca życia dziecka więc ja złożyłam zaraz jak młody skończył rok

A ja się zastanawiam jak będzie u mnie bo wracam do pracy jak bliźniaki będą miały 1.5 roku. Czy będę mogła po roczku wnioskować o aktywnie w domu będąc na urlopie rodzicielskim a potem zaległym wypoczynkowym :thinking:

Będziesz mogła wnioskować o aktywnie w pracy jak dzieciaki skończą rok. Nawet jak będziesz siedziała w domu w ramach urlopu wypoczynkowego, bo formalnie wrócisz do pracy…… ja tak właśnie zrobiłam

2 polubienia

Zaległy wypoczynkowy na pewno się zalicza do aktywnie w pracy :blush: a nie wiem natomiast jak z rodzicielskim, to byś musiała dopytać u źródła najlepiej :blush:

1 polubienie

I weźcie mnie przekonajcie że ten program nie jest zbyt skomplikowany nie mogą dać jednego że ma być 1500 i masz pracować aby móc dostać dofinansowanie a jak będzie to wyglądać to już ustalić jakieś ramy a nie wymyślać trzy programy tu nie możesz bo to bo tu powinnaś mieć taki. Po co? Czemu? Chyba tylko aby utrzymywać to biurokrację zusowską

U nas jest podobnie jak małego odciagam od czegoś to za chwilę jest spowrotem w tym samym miejscu​:sweat_smile: a ostatnio upodobał sobie samochód na akumulator i chce żeby go do niego wkładać bo sam się tam nie wgramoli :sweat_smile: