Nie zwraca na konto rodzica tylko na konto żłobka i żłobek musi się rozliczyć z rodzicem jeśli “nie poczekają” na kasę
Na spokojnie możesz od razu aktywnie w żłobku złożyć mimo rodzicielskiego, niektóre żłobki przyjmują dzieci które mają mniej niż rok a rodzic dalej ma urlop rodzicielski. Przynajmniej taką informację otrzymałam w jednym ze żłobków gdzie chcieli przyjąć mojego synka od września jak nie miałby roku a jak byłabym jeszcze na rodzicielskim.
Możesz zadzwonić na infolinię ZUS i zapytać, ja kilka razy dzwoniłam żeby o coś zapytać, tylko trzeba mieć dużą cierpliwość bo odebral ktoś po 30 minutach
Ale program jest od 12 miesiąca, więc nawet jak dziecko dostanie się szybciej do żłobka, to przed ukończeniem roku nie może skorzystać z tego programu i musi opłacać sama
@AnetteSo u nas właśnie jest ten komfort, że spokojnie czekają na kasę z ZUS, zamiast się z nami rozliczać itp
Właśnie w przypadku mojej małej to jest kwestia 10 dni. Bo ona pójdzie oficjalnie do żłobka 1 września wtedy i tak nie pójdzie bo 7 prawdopodobnie będziemy mieli wyjazd a ona ma urodziny 10 a my wracamy 14 jakoś tak
A moim zdaniem nie jest “głupia” ta stawka
bo w sytuacji gdy rodzice mają jakąś trudniejszą sytuację finansową, no to te dodatkowe opłaty typu właśnie jedzenie, jakieś składki i tak dalej mogą pokryć sobie z reszty tej kwoty, którą dofinansowuje państwo, a nie niby dofinansowanie, a wiele kosztów wtedy zostaje dla nich dodatkowo do opłacenia ze swojej kieszeni. Więc w sumie to miła opcja ![]()
![]()
U nas to sama ogólna opłata to od razu całe 1500 dla nich, a wszystko inne dodatkowo ponad to ![]()
No nie mogą reszty pokryć z tej kwoty, przecież ta kwota nie wpływa na konto rodzica.
Program aktywnie w żłobku opłaca tylko „czesne” za żłobek w kwocie DO 1500 złotych. Wyżywienia się w to nie wlicza, tak samo jakichkolwiek innych składek.
Jakby np u was było 1000 za żłobek, to ZUS też płaciłby dla żłobka tylko 1000, a resztę musiałabyś dopłacać, czyli wyżywienie, składki itp.
Aaa czyli jak jest mniejsza opłata za czesne to reszta zostaje w ZUS?
Nie miałam pojęcia że tak to działa ![]()
![]()
U nas akurat całe to 1500 kosztuje czesne, więc wtedy idzie bezpośrednio z ZUS do nich to wiem, bo nie idzie na konto rodziców, ale myślałam że jak jest mniejsza kwota to wtedy właśnie wpływa do rodziców i oni przelewają tę część ![]()
ale to na chłopski rozum tylko to wzięłam, ale błędnie jednak ![]()
![]()
Taaak, niestety nie możesz wliczyć w to nic poza opłatą za czesne.
U nas czesne kosztuje 1600, więc ja dopłacam 100 + właśnie wyżywienie, ale jak jakiś żłobek bierze za czesne 1000, a np wyżywienie 400 miesięcznie, to te 400 i tak musisz pokryć z własnej kieszeni, bo ZUS opłaca tylko czesne
Rodzic może skorzystać z programu aktywnie w domu, no ale wtedy dziecko nie może być pod opieką placówki, w takim wypadku dostaje rodzic 1500 na konto i właśnie np opłaca opiekunkę, to jest to tzw babciowe ![]()
I tak fajnie że to dofinansowanie jest jak się starsza się rodziła to żłobki nadal były drogie a dofinansowanie z miasta było tylko 400 zł
Taaak, ja też się cieszę, bo przez to mogłam sobie wybrać prywatny żłobek, który mam po drodze do pracy.
Tak musiałabym pewnie korzystać z miejskiego, bo nie opłacałoby mi się wozić tu i jeździć jeszcze do pracy itp
nie wiem jeszcze jak nam wyjdzie z przedszkolem, ale chyba będę płacić też za ten prywatny, bo najważniejsze dla mnie jest, że mam go po drodze i córka lubi tam chodzi.
Na szczęście prywatne przedszkola są sporo tańsze od żłobków (mniej cioć na dziecko, jest mniej „roboty” niż z takimi maluszkami żłobkowymi ). My chyba też poślemy do prywatnego przedszkola, ale do tego czasu jeszcze mamy 2 lata ;D
My płacimy za przedszkole już z jedzeniem i zajęciami dodatkowymi 1100 zł
No to i ma sens
.dzięki. Ci.za wyjaśnienia
Tobie @AnetteSo również / za te cenę co macie to super przedszkole/ ![]()
Faktycznie cena już trochę lżejsza, jak za żłobek
@SylwiaMK no miałam już pytać ile kosztuje przedszkole, ale właśnie też mamy jeszcze 2 lata ![]()
więc jeszcze poczekam
Bo tak jest …… a raczej tak powinno być ale nie ma czegoś takiego jak anulowanie wniosku aktywny w pracy …. Tylko składając drugi wniosek czyli aktywny w żłobku anulujesz ten pierwszy ale żeby go anulować to muszą go zweryfikować i mają na to czas do końca lipca. Jak już go przeanalizują to w sierpniu zaczną rozpatrywać aktywny w żłobku a na to mają 60 dni więc de fakto do tego czasu nie dostaniemy kasę to musimy pokrywać za ZUS w żłobku …… a potem jak ZUS im przeleje to żłobek nam odda więc to będzie październik. No masakra
Aktywny w pracy jest od 12 miesiąca życia dziecka więc ja złożyłam zaraz jak młody skończył rok
A ja się zastanawiam jak będzie u mnie bo wracam do pracy jak bliźniaki będą miały 1.5 roku. Czy będę mogła po roczku wnioskować o aktywnie w domu będąc na urlopie rodzicielskim a potem zaległym wypoczynkowym ![]()
Będziesz mogła wnioskować o aktywnie w pracy jak dzieciaki skończą rok. Nawet jak będziesz siedziała w domu w ramach urlopu wypoczynkowego, bo formalnie wrócisz do pracy…… ja tak właśnie zrobiłam
Zaległy wypoczynkowy na pewno się zalicza do aktywnie w pracy
a nie wiem natomiast jak z rodzicielskim, to byś musiała dopytać u źródła najlepiej ![]()
I weźcie mnie przekonajcie że ten program nie jest zbyt skomplikowany nie mogą dać jednego że ma być 1500 i masz pracować aby móc dostać dofinansowanie a jak będzie to wyglądać to już ustalić jakieś ramy a nie wymyślać trzy programy tu nie możesz bo to bo tu powinnaś mieć taki. Po co? Czemu? Chyba tylko aby utrzymywać to biurokrację zusowską
U nas jest podobnie jak małego odciagam od czegoś to za chwilę jest spowrotem w tym samym miejscu:sweat_smile: a ostatnio upodobał sobie samochód na akumulator i chce żeby go do niego wkładać bo sam się tam nie wgramoli ![]()