Urlop macierzyński - czego Wam brakuje?

Dobra to ja czekam na ten przełom :face_with_peeking_eye: zoabczymy kiedy nastąpi

1 polubienie

To jest bardzo popularne właśnie w wieku 1,5 roku

Tak? No mój dopiero skończył 15m i mi się wydaje że to jakieś nawyki z obserwacji dzieci ze żłobka :sweat_smile::face_with_peeking_eye:

Aaa to właśnie mega popularne w tym wieku nie ma co się przejmować xD

1 polubienie

Wiesz co na ile to jest kwestia żłobkowa na ile też rozwojowa. Ja nie jestem obiektywna bo starsza chodziła do żłobka też tak robiła i też mniej więcej w takim wieku że tak od 16 miesiąca.

Musiałby się wypowiedzieć mamę które siedziały z dziećmi i czy ich zachowanie też jest takie.
Ale z tego co słuchałam któregoś z tych psychologów to jest normalne zachowanie dla dzieci w tym wieku

Wiesz co ja mam siostrę która siedzie w domu z dziećmi . Ale jej dzieci są takie szoguny że ciężko stwierdzić. Jej syn też wymusza wszystko płaczem
a nie chodzi do żłobka. Ale u niego to jednak nieco inaczej wygląda. Ale może tak być że sobie nie radzi ze złymi emocjami i tak to wygląda.

Ee to normalne zachowanie moja córka też tak robiła i głową jeszcze o płytki uderzała…:smirk: na szczęście już jej to przeszło :smiley:

Chwilowy epizod buntowniczy hahah

Moja teraz ma faze , ze jak ja zdejmuje np ze schodow to ryk i odchylanie sie do tylu :melting_face::face_with_peeking_eye: i tak ze wszytskim na co jej nie pozwalam . Jak staje na lozku do stolu to tez ja sciagam i to samo :face_with_peeking_eye: ona nie odpuszcza i jak ja przeniosę gdzies dalej to tak szybko leci spowrotem , ze az sie za nią kurzy :sweat_smile:

1 polubienie

No to właśnie mój ma tak że jak coś nie pozwalam to próbuje właśnie siadać, albo pada na kolana i płacę…. W sumie jak się tak patrzy na niego to sam nie wie co zrobić by pokazać że jest niezadowolony i jak nie reagujemy to jest taki większy płacz :face_with_peeking_eye: ale mój ma takie zachowanie od niedawna a ma 15m.

Twoja córa to młodsza w sumie ……moj w tym wieku jak mu nie pozwoliłam i zagadałam alejo zdjęłam to nie reagował tylko robić coś innego zaraz

Moja też już pokazuje humorki, ale jeszcze udaje nam się już czymś innym zagadać :rofl:

Wow, ale super :slight_smile: to prywatny żłobek? Coś dopłacacie?

Prywatny żłobek, cena 2200, ale wiadomo jest ten program aktywnie w pracy, plus jeszcze miasto daje 400 zł dofinansowania do żłobka. Więc kwestia jedzenia i chyba tam nieznacznie dopłaty

1 polubienie

No my jesteśmy w miejskim i też dopłacamy tylko za jedzenie, ale u nas ten miejski ma śmieszną stawkę, bo 967. Moim zdaniem skoro jest 1500 dofinansowania na to powinni tyle brać. Generalnie z Wszystkiego jesteśmy zadowoleni i mimo, że mamy inne żłobku bliżej wybraliśmy ten

Ja nie będę kłamać dla mnie kluczowe było żeby one były chociaż przez rok w jednej placówce bo to jest naprawdę sporo ułatwienie. Bardzo mnie kusiło zapisać mało do placówki w której była starsza jak była malutka. Niby to jest koło siebie ale ja też znam swojego męża

Ty ale numer jest z tym altywna w pracy czy aktywny żłobek. Wyobraź sobie że złożyłam na aktywna w pracy jak młody skończył rok i ja jeszcze miałam urlop ale już pracowałam formalnie. Potem jak poszedł do żłobka w czerwcu to zmieniliśmy wniosek na aktywny w żłobku i wiesz jakie jaja. Do tej pory płacimy za żłobek bo przez to że miałam aktywna w pracy to mają chyba 60 dni na to żeby go anulować a w tym czasie wisi ten i w piątek mąż dzwonił to pieniądze (z wyrównaniem) dostaniemy we wrześniu lub październiku. Jakaś kpina jest z tym zusem …… wkurzyło mnie to

Niestety tak jest. U nas żłobek w sumie też dostaje pieniądze z tego Aktywnie w Żłobku z opóźnieniem. Plus jest taki, że żłobek woli poczekać aż spłyną pieniądze z ZUS niż potem się rozliczać z rodzicami

No właśnie ja się tego boję i też nie do końca wiem jak mam składać te papiery poprawnie. Bo mała jest zapisana do żłobka od 1 września Ja do 9 września mam oficjalnie urlop macierzyński. Potem od 9 września do końca października jestem na urlopie wypoczynkowym. Naprawdę wymyślili jakiś program niby miało być ułatwienie A papierologia jak zwykle robi problem

Wydaje mi się, że możesz złożyć już to aktywnie w żłobku, bo jak mała i tak idzie do żłobka, to nie możesz złożyć aktywnie w pracy, przez to, że tu warunkiem jest, że dziecko nie zostaje pod opieką placówki

Coś Ty , ale jaja .
A tak wgl to ja myślałam że to już żłobek dostaje kasę z zus i my jako rodzice nie płacimy , a to się okazuje że my najpierw płacimy za żłobek i czekamy aż łaskawie nam ZUS przeleje :frowning::astonished::astonished: no i to by miało sens fla żłobków bo jak pracowników wypałacać jak ZUS ma takie poślizgi , a z drugiej strony co ? Rodzice tez czekaja .

Ale czy to tak jest w całej Polsce ze rodzice płacą do żłobka i zus zwraca na konto rodzica ? Czy jak to jest mamy ? Ojj tu muszę zrobic rozeznanie jak młodą bede zapisywała do żłoba :grimacing: