Urządzanie domu - oszczędności

Nooo ja też mam problem z rozpakowaniem zakupów , ja jak już jadę to raz w tyg i konkretne zakupy to trochę tego jest :smiling_face_with_tear:

Znam to My też robiliśmy remont i większość rzeczy ogarniał mąż, a tata pomagał przy meblach. A terminy do fachowców to jakiś kosmos na kafelkarza też musielibyśmy czekać miesiącami. Dobrze, że chociaż część można zrobić samemu

1 polubienie

U nas wszystko inne robi mąż. Tata tylko ogarnął przedscianki w kuchni, no i robi łazienkę, bo jednak biały montaż itp, bo tu wszystko musi być na cacy. Mąż Nigdy wcześniej nie robił nic w budowlance, nawet paneli nie kładł, ale chce robić. Powiedziałam, że jak zepsuje, to zepsuje u siebie i u siebie naprawi, jak ma chęci, to moim zdaniem może w tym dłubać😅

U mnie mąż też robił wiele w domu, kładł płytki, malował, i przez to wszystko, bo naprawdę u nas remonty trwały bardzo długo, nabawił się urazu kręgosłupa. . teraz sama nie wiem czy było warto… zaoszczędziło się parę groszy, ale zdrowia nikt nie odda.

Uraz kręgosłupa mógł powstać od tego, że po prostu źle coś podnosił, niekoniecznie od samego ciężaru prac.
W końcu dużo ludzi pracuje przy budowach i nie każdy ma problemy z kręgosłupem :smiling_face:

1 polubienie

Dokładnie! My też sporo rzeczy ogarnęliśmy sami, bo na fachowców trzeba czekać wieczność. Dobrze mieć kogoś do pomocy i trochę chęci, bo inaczej remont by trwał latami.

Oj to faktycznie nie fajnie. Ale teraz jest już ok ? Musiał coś źle dźwignąć

Znam to doskonale! My też większość robiliśmy sami, bo inaczej byśmy chyba dopiero zaczynali. Fachowcy mają takie terminy, że aż się odechciewa planowania czegokolwiek.

Oj znam ten dylemat… czasem te oszczędności kosztują więcej niż się wydaje. Zdrowie najważniejsze, a kręgosłup to poważna sprawa szkoda, że tak się to skończyło.

U nas mąż z kolegami układał panele… Wyszło spoko, ale czasu i alkoholu to trochę poszło więc nie wiem czy nie ekonomiczniej było jednak komuś to zlecić :sweat_smile:

Ogólnie mieszkamy już kilka lat i nadal jest wiele rzeczy do zrobienia, bo żeby wykończyć wszystko na raz jak się chce to brakuje kasy a często też i pomysłu, lub ciężko się zdecydować, a chciało się już nam wprowadzić. I tak się człowiek przyzwyczaja do braku lampy, do wystającego kabla, braku listew przypodłogowych itp, bo przecież się zrobi…

1 polubienie

Mi się wydaje, że czasami też bez sensu wybierać coś długo, no jakieś włączniki, czy klamki bo potem się na to wgl nie zwraca uwagi

Zgodzę się z wcześniejszymi komentarzami, jeśli masz czas to polują na wszelkie promocje. My cały sprzęt AGD kupowaliśmy w akcjach 5 za grosz 2 taniej itd. Płytki armaturę itd kupowaliśmy w Leroy wtedy była promocja jakaś urodzinowa że dostawało się kartę podarunkowa za wydany chyba 1000 więc płytki do łazienki, zasponsorowali nam np. listwy w całym domu plus dekoracyjne i farby. Patrzyliśmy też na internecie czy dana płytka czy sprzęt nie jest taniej gdzieś indziej albo czy nie ma czegoś podobnego, bardzo spodobała mi się aranżacją jednej łazienki w komfort ale ceny ich płytek to był kosmos, okazało się że w outlecie są te same na ścianę a w Leroy bardzo podobne pozostałe.

Ale powiem że budżetowo zrobić to ciężko jest czasem. Nas czeka kuchnia, jak się wprowadzaliśmy to ja odpuściłam bo nie wyglądała najgorzej ale wiadomo nie są moje wymarzone płytki i kolory, też już widzę że podłoga była kiepsko położona i się odparza albo pęka, i jak pomyślę ile nas to będzie kosztować :see_no_evil: musze skuć wszystko plus wymienić wszystkie meble i to przearanżowac bo został nam kaloryfer na ścianie po poprzednim właścicielu

1 polubienie

Hahah czasem zdarza się i tak . A chociaż dobrze położyli ,?

No ogólnie ważne też żeby nam się to w naszym wnętrzu podobało :wink:

Oczywiście że tak. Tylko ja nie jestem taka duża estetką i nie zwracam uwagi na szczegóły. Farbę do malowania chce no szara to wybiorę ten odcień w minutę i już o tym nie myślę. Czasem jak mi się coś nie podoba to staram się nie zwracać na to uwagi i zaraz o tym zapominam :smiley:

1 polubienie

czasem dobrze mieć takie podejście , ja muszę musze mieć wszystko przemyślane :wink:

My to jak kupujemy jakiś sprzęt AGD, to zawsze najpierw dzwonimy do szwagra, czy akurat jest w pracy bo pracuje w Media Expert :smile: I zawsze stara się nam sprawdzić, jak to wygląda cenowo dla niego, bo te pracownicze zniżki są dużo lepsze niż normalne promocje. Nieraz coś się uda taniej wyrwać

2 polubienia

Kupiliśmy z mężem nasz wymarzony dom ! Teraz czas go urządzić

Szwagier idealny :laughing: jak ktoś jeszcze na codzien pracuje z takim sprzętem, to pewnie dużo może podpowiedziec