maluszka podaje sie via D i K
ewelina85 małemu dziecko nalezy podawać witaminę K przez pierwsze miesiące. Przeczytaj sobie informację
Dziwie się, że lekarz Ci nie zalecił podawania witaminy K. To jest podstawa. Witamine D na przykład w okresie letnim się nie podaje, ponieważ jest słońce i dzieci dostają ją wtedy naturalnie, ale witaminy K nie da się zastąpić zwłaszcza karmiąc piersią.
Co do witamin. Jak dziecko pije mleko modyfikowane nie powinno mu się podawać dodatkowo witamin, bo można je przewitaminizować, a to jest jeszcze bardziej niezdrowe niż braki witamin.
Ważna zasada, przed podaniem jakichkolwiek lekó nawet zwykłych witamin ZAWSZE NALEŻY KONSULTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM, bo można zrobić dziecku krzywdę.
Lepiej dac dzecku owoce, warzywa albo sok niz faszerować sztucznymi witaminami.
Z tego co wiem to jak się karmi piersią to podaje się wit.K do 3 miesiąca a wit.D do roku bez względu na pore roku.
Zapomniałam dodać że to są zasady dla matek karmiących piersią.Jak dziecko pije mleko modyfikowane to tam są witaminy i nie daje się dodatkowo.
Pediatra pyta się czy się karmi piersią czy mlekiem modyfikowanym. Nawet jak się dokarmia to wtedy nie przepisują już dodatkowo witamin.
Przy karmieniu naturalnym witaminy podaje się tak jak mówi Mamutek.tylko witaminę D należy podwać do 2-3 lat, ale to wszystko ustala idywidualnie lekarz.
Wszystko zależy od tego jak rośnie dziecko, czy zarosło mu ciemiączko, czy ma problemy z nżkami jak się odżywia itp.
moj nie ma 5 mcy a nie daje juz vit lekarka stwierdziła ze małe ciemiaczko iże dzicko dobrze sie rozwija
vita ka podawalam dopuki na piersi mały był
mialam na mysli via d
nie napisalam - przepraszam
ja malej podaje do teraz devikap jedna kropelka dziennie
My też już nie dajemy d3 a mała na piersi. Ma już malutkie ciemiączko i mieliśmy odstawić
ja też daję devikap i juvitC ![]()
ja dziewczyny rowniez podaje malemu devikap,a starsza dostaje multisanostol jedna lyzeczke dziennie
u nas też malutkie ciemiączko i vitad dajemy co drugi dzień
czemu co drugi dzień?
przecie te witaminy podaje sie dziennie u nie ktorych dzieci wieksze dowki a u nie ktorych miejsze ale podawac powinno sie dziennie
my już nie dajemy d3 bo neurolog powiedziała że jest malutkie ciemiączko i żeby już nie dawać
halka - nie prawda, jeśli ciemiączko szybko zarasta, a główka jest twarda to trzeba rozważyć zmniejszenie vitaminy d
i do kiedy dziewczyny te wit d trzeba dawac
hipciowa wiem ze zmiejsza sie dawke ale nie przestaje sie podawac ,a z reszta to zlezy od lekarza kazdy ma inne zdanie
wit d chyba do roku czasu się podaje, prawda?
mamutek kazdy pediatra muwi co innego jak tu dziewczyny pisza ,a kazda mama ufa swojemu lekarzowi wiec ten temat jest bardzo trudny bo kazdy ma inne zdanie
kulcio- jest też szkoła że dzieci karmione butelką nie powinny dostawać wit d bo mają wystarczająca ilość w mleku , vit d nie buduje kości tylko zwiększa wchłanianie wapnia i po to się ja dziecku podaje by wapno z mleka było lepiej przyswajane
a ja slyszalam ze nawet przy mleku modyfikowanym trzeba… tak jak moja poprzedniczka mowi opinie sa zroznicowane