Silver dokładnie dobrze że nie przygryza tak czesto tylko czasami jak złapie złe sutka czy pociągnie cyca.
Ja gryzaki wkladam na chwile do zamrazalki i zaraz jej daje to jest od razu spokojna i sobie gryzie
sylwencja ale gryzaki wkładamy do zamrazalki bo szybko są zimne ale nie zamrazamy ich.
agusia skoro już przygryza raczej bym reagowała bo z następnymi może tak samo próbować więc lepiej wcześniej sygnalizowac że nie można tak robić niż później mieć problem .
Córka teraz coraz częściej zaczyna mi przygryzac sutka a to tak strasznie boli :-/ Nie chce wiedziec jak będzie miala górne zęby.Jak ostatnio pociagla za cyca i przygryzla sutka to myślałam ze zwariuje ! Musze smarowac bephantenem i mi pomaga
Agusia czyli wcale nie jest lepiej? A jak przegryza Twoją brodawkę to starasz się jakoś opanować? Może Twoja reakcja jej się podoba i dlatego nadal Ci przegryza. Tłumacz jej cały czas, że nie wolno tak robić, że mamę to boli.
Silver jak zassie sutka to je normalnie ale nagle po chwili przegryzie i właśnie źle na to odreagowywuje i wyciągam jej pierś z buzi.Tlumacze właśnie ale jak do niej mowie ze się usmiecha ![]()
agusia musisz kamienna twarz zachować i powiedzieć nie wolno stanowczym tonem a raczej lepiej powiedziec że nie można bo… mamę to boli bo pierś się obrazi czy coś i tak za każdym razem po ugryzieniu wyjąć pierś i tłumaczyc że to nie mkzna tak robić. tak by dzircko zrozumiało związek ze jak ugryzie nei będzie cycusia.
Wyraz twarzy, to jak same reagujemy właśnie też jest bardzo ważne, dzieci w mig łapią takie reakcje i emocje.
Agusia musisz właśnie zapanować nad mimiką bo małą ewidentnie to bawi, powtarzaj jej tak cały czas po każdym przegryzieniu a na pewno załapie.
trzeba być konsekwentnym w takich sytuacjach i reagować zawsze tak samo tzn ze zabrać pierś i wytłumaczyć że nie można gryźć wtedy dziecko szybko złapie że tak nie może bo mu się to zwyczajnie nie opłaca połączy przyczynę ze skutkiem i przestanie gryźć.
Teraz juz jest inaczej jak mnie przygryzie sutka to mowie jej stanowczo "nie wolno " ! Zmieniam mimike twarzy to juz sie tak nie uśmiecha patrzy na mnie zdziwiona i na chwile przestaje ssać i po chwili juz spokojnie je tak jakby rozumiala co mowie
Chociaż pewnie mi sie wydaje ze nie rozumie ale jest jednak mądra
Pierwszy raz jak tak powiedziałam to sie rozplakala ale jest juz lepiej .
agusia to dobrze że działa dzieci więcej rozumieją niż nam się wydaje jak dziecko zaplacze to trzeba przytulić a później jak się uspokoi wytłumaczyć bo w histerii tłumaczenie nic nie da ![]()
Napewno zrozumie że tak nie wolno , u nas to trwało ok 1.5 - 2 tyg te przygryzanie. Co mnie ugryzł to mówiłam nie wolno k wkoncu się skończyło , teraz już tak nie robi bo wie, że zabiorę pierś i nie będzie karmienia . Ładnie zjada i puszcza .
witaj. ja na poranione brodawki na poczatku mojej mlecznej drogi stosowałam krem z Medela… Bardzo szybko pomagała na rany… Dziewczyny pisaly o kapuście, nie słyszalam o tym że pomaga na rany ale stosowałam gdy miałam zapalenie piersi ![]()
Na zapalenie kapusta jest dobra ale na brodawki to nie wiem.Jak mialam popękane brodawki to smarowalam swoim mlekim i troche pomagalo ![]()
purlean z medeli jest ok na poranione brodawki i lanolina z ziaja w zasadzie to jedno i to samo.
Agusia to super, że pomogło i jest lepiej. Widzisz jednak zmiana mimiki pomogła, córka na pewno zrozumiała.
Mi pomagała masc ale nie pamietam nazwy i swoje mleko, tak jak u Ciebie Agusia, mi jak pierwszy raz powiedziałao tym polozna to sie zdziwiłam ale no coz spróbowac nie zaszkodzi i to zrobilam o faktycznie pomoglo, potem juz swoje mleczko uzywalam to ropiejacych oczek u synka, oraz mozna jak dziecko ma sucha skora, ale mój nie mial to nie próbowałam doo miał po roczku ale nie mialam już swojego mleczka;-)
Udało sie i może juz będzie mnie rozumieć ![]()
Mleko matki jest bardzo dobrym lekarstwem córka nawet jak miała katarek to jej psikalam mlekiem ![]()
to super u nas też się udało choć długo zajęło czasu mój należy do tych upartych i sprawdzających czy dalej tak samo jest czy nie.
o tak na katarek mleko mamy najlepsze.
Ja gdy synek pogryzł mi brodawkę to smarowałam lanoliną. Maść ze 100% lanoliny można dostać w firmie Ziaja Mamma Mia. Nie jest droga i nie trzeba jej zmywać ![]()