Ogólnie to warto czytać skald bo te kaszki na dobranoc mają w składzie soki owocowe zagęszczone. A owocowe Nestle mają cukier w sobie w większości ![]()
Tak, według aktualnych zaleceń nie podaje się do picia kaszki w butelce
Dużo też zależy jak robisz kaszkę, z jakiej kaszy, jakie są dodatki. Wiadomo, że kasza manna na wodzie nie ma żadnej praktycznie kaloryczności, więc jest zapychaczem, ale jeśli już zrobisz kaszkę z kaszy jaglanej, dodasz trochę owoców, pastę orzechową i robisz ją na mleku/napoju roślinnym, to jest dobrze zbilansowanym posiłkiem.
Ja kupiłam smoczek do kaszki z Lovi do butelki mammafeel, ale przez pomyłkę
do dzis leży nieużyty na dnie szafki ![]()
No tak tak wiadomo, ale taki 4miesieczny maluch kiedyś dostawał taka sama kaszkę. My do tej pory jemy rozne kaszę na mleku z dodatkami. Ale to już mamy rozszerzona dietę
Mleko mrożone w zamrażarce o tem -18, -25 może być od 3 miesięcy do pół roku . Pamiętajmy tylko o tym żeby z woreczka wycisnąć całe powietrze i dobrze je zamknąć . Rozmrożone mleko ma zapach i smak mydła więc nie każde dziecko lubi . Ale jak jest regularnie podawane to dziecko zaakceptuje .
Zerknę z ciekawości . Ja ogólnie nie kupuje kaszek tych dla dzieci właśnie ze względu na cukier . Jakiś tak się nauczyłam gotować klasyczną kaszkę mannę ![]()
Napoje roślinne często wykorzystuje ale podobno napoju ryżowego nie powinno się dawać
Nie mam pojęcia, ja wykorzystuje krowie mleko lub wodę, nie kupuje napoi roślinnych
Są gotowe kaszki owocowe, które nie zwierają cukru. Jak się wpisze w wyszukiwarkę „przegląd kaszek dla dzieci” to wyświetli się artykuł o tym. Wiadomo, taka zrobiona samemu ze świeżymi owocami i dodatkami i tak będzie lepsza ale czasem na jakiś wyjazd może być fajnym, szybkim gotowcem.
Nie zagłębiałam się w temat jakoś bardzo. Ale według najnowszych zaleceń nie powinno się podawać kaszki w butelce. A to że, są specjalne smoczki nie oznacza, że powinno się ich używać. Tak jak słoiczki od 4msc, soczki od 6msc czy herbatka koperkowa - wszystko to można kupić, a według najnowszych badań nie powinno się ich stosować.
Z tego, co wyczytałam nie powinno się w butelce podawać nic oprócz mleka. Ale nie jestem specjalistą, opieram swoją wiedzę na podstawie wyczytanych informacji o najnowszych badaniach/wytycznych.
Nie twierdzę nie nie masz racji , ale we wszystkim trzeba się kierować też swoją głową i intuicją bo zalecenia zmieniają się jak chorągiewka na wietrze . Nie mówię tutaj o kierowaniu się zasadą „ my jakiś jedliśmy i żyjemy „ ale bardziej o zachowanie zdrowego rozsądku
Nie no, oczywiście! Też jestem takiego zdania, że trzeba ze zdrowym rozsądkiem podchodzić do wielu spraw. Tylko napisałam, jakie wyczytałam zalecenia bo być może ktoś o tym nie słyszał i po prostu zagłębi się w temat i wtedy zdecyduje czy warto czy nie.
Ja sprawdzam je bardzo dokładnie Bobovita ma tylko w wersję takie beżowo brązowe bez cukrowe Nestle chyba tylko serie proste zboża, kendamil ma bezcukrowe i HiPP.
@Xsan ja może bym i gotowała sama ale moja nie może jeść surowych owoców więc wszelkie musy odpadają kawałki itd. Gotowanego jabłka nie tknie i wgl jabłka, na razie idą nam właśnie tylko te owocowe kaszki i liofilizowane owoce helpa
Owszem, zapach mleko ma trochę inny, ale to tak jak ze wszystkim co się mrozi. Ja córce normalnie podaję mrożone, żadnych problemów brzuszkowych nie ma i nie miała.
My mamy te brązowe z Bobovita i kaszki z Helpa i rożnie podajemy. U nas owoce akurat są super ale też używam czasem liofilizowanych. Jeżeli możecie podawać to polecam też czasem dodać gorzkie kakao, jakieś pasty orzechowe i amarantusa.
Też ich używam ale faktycznie tylko łyżeczkami. Nawet pediatra mi mówiła żeby nie podawać butelką ale w sumie tak naprawdę to nie wiem czemu. Ale córka 15 lat temu jadła butelką kaszki i blendkeane zupki i żyje ![]()
Ja do roku stosowałam napój owsiany. Ale zwykle mleko jest nieporównanie lepsze. Też słyszałam o tym napoju ryżowym i że wgl ryż do 3 roku życia powinien być rzadko serwowany. Mój syn go nie znosi, ale czasem je wafle ryżowe
Moja córka ryż też sporadycznie, zazwyczaj jak przy śniadaniach to kasza jaglana, czy płatki jaglane, kasza manna tez rzadziej, amarantus, sporadycznie płatki ryżowe, a jak do obiadu to makarony pełnoziarniste czy jakieś z dodatkami warzyw