Zmiany na forum - Wasze przemyślenia

Właśnie niedługo ma imieniny i chęcę mu interaktywnego pluszaka kupić

Super namiot na taras czy balkon😍

Wybrałaś już jakiego mu kupisz ?

Wiesz co ostatnio widziałam filmik jak psycholog wypowiadala się i zabawkach które same sobą się zajmują - grają, tańczą, śpiewają, świecą , ruszają rączkami, nóżkami czy gotowe zestawy do serwowania dan dereskow czy mini kuchnie - dawniej dziecko miało patyk, blotko i samo wykorzystywało umysł , było kreatywne .
Teraz ma wszystko gotowe i robiące za niego.
Ja nie mowie absolutnie że masz nie kupować bo sama mam po kims takie zabawki dla dziewczyn / co prawda bez baterii ale sa/ jednak zmerzam do tego że jak dziecko ma się właśnie rozwijać jak ma wszytko gotowe - ja np lubie jak córka układa stajenkę dla koni z patyczków do uszow, jak z gumek recepturek robi kwiatuszki, jak bierze na polu ślimaka w reke i chodzi z nim tłumacząc co gzie jest a na wieczór odklada go w trawkę i mowi ze musi isc do rodziców spać macha do niego też mówiąc papa slimaczku milych snow to byla super zabawa itp.
To też jest pod rodzica taka zabawka jak pod malucha wg mnie - ja widze jak dzieci ciesza sie z prostoty a nie takich zabawek. Moze i jest facsynacja ale na dzien a potem to leży w kącie, temu to mamy bez baterii.
Taki pluszak jak ma Twoj synek to super.
Moje tak samo mają ogrom maskotek i je lubią, tulają się do nich.

1 polubienie

No to już od dawna wiadomo że dziecko najlepiej się bawi rzeczami codziennego użytku a nie zabawkami. Częstylo fizjoterapeuci czy lekarze trąbią że te zabawki interaktywne wcale nie są takie dobre i rozwojowe bo jednak robią dziecku taki “szum informacyjny” i dziecko ma taki przesyt dźwięków, światek migających czy kolorów. Dzieci dużo lepiej się bawią i rozwijają jak mają kreatywne zabawy z rodzicami czy właśnie rzeczami codziennego użytku.

Mój uwielbia zabawę kubeczkami, talerzykami, sztućcami plastikowymi, butelkami, miskami, drewnianymi łopatkami czy u dziadków bawił się linijką :face_with_peeking_eye: Dzieci nie potrzebują wymyślnych i drogich zabawek. Też uważam że ważne by dziecko miało czas też na zabawę same ze soba bo wtedy też uruchamia mu się wyobraźnia.

1 polubienie

Zgadza sie.
Jak już od malucha tak uczymy na takich zabawkach to rosnie nam noo wg mnie słabszy mózg :worried::worried:

Moja też lubi układać tory czy to z kamyczków czy ma takie planszowki gdzie kololorowymi guzikami robi obraz ,super to jest.

Zwłaszcza że jednak dziecko woli bawić się normalnymi zwykłymi rzeczami bardziej niż tymi zabawkami które są jednak wszystkie na jedno kopyto

U nas mała bardzo lubi zabawki z muzyczką ale najbardziej jak to są faktycznie melodie a nie dzwięki. Czasem wystarczy jak po prostu włączę jakąś muzykę, ale czasem woli z zabawki. Mamy np wańkę wstańkę i ona jak wydaje dźwięki to córka też do niej wydaje i mają “dialog” :sweat_smile:

Da die nie dostać szału od zabawek z dźwiękiem ? :smiley:

Da się :joy: tylko później ma się w głowie cały czas piosenki i melodię z zabawek (nawet jak już nie grają :joy:).

1 polubienie

Tak! I potem mąż się na mnie dziwnie patrzy co ja śpiewam jak tych piosenek nie słucha :joy:
@Paulina.K ja dziennie wyjmuję taką jedną, max dwie właśnie żeby nie oszaleć :sweat_smile: a przy okazji po kilku dniach te poprzednie na nowo są interesujące :sunglasses:

Młody ma zabawkę Arkę Noego i pamiętam te wierszyki na pamięć :rofl: tak samo ciągle miałam w
główne piosenki z karuzeli :face_with_peeking_eye:

U nas obecnie wesoły padzik i interaktywny pilot TV co ma piosenki, melodie i wierszyki :see_no_evil:

Mam Arkę Noego! Ale póki co schowana w szafie na za kilka lat :smiley:

1 polubienie

Właśnie polecasz tę Arkę bo myślę, czy kupić małej na roczek, starsza miała z tego ten kreatywny domek, ale teraz nie ma gdzie stawiać bo mamy duży domek Gabi

My mamy domek z dumla :grinning: również polecam :grinning: i właśnie nucę sobie melodyjki w głowie :sweat_smile::see_no_evil::hear_no_evil::speak_no_evil:

1 polubienie

Właśnie jego miałam przy starszej ale teraz nie mam gdzie go postawić stąd myślę o Arce bo Farma też spora

1 polubienie

Bardzo fajna. Jest czas że młody siedzi i wciska te przyciski i słucha opowieści , oczywiście lubi obgryzać też figurki zwierzątek …ostatnio nieco mniej ale był okres że się bawił tym trochę

1 polubienie

Bo zaraz muszę kupić małej prezent na roczek i tak się zastanawiam co bo już mamy dużo zabawek bo wiadomo starsze a z drugiej strony starsza się na to rzuci i będzie duży jaskot i właśnie tego nie chce

To ta farma może być dobrym prezentem :smiling_face:

1 polubienie